Шофирането без винетка ще се наказва допълнително с между 100 и 200 лв. Толкова се очертава да бъде така наречената компенсаторна такса, стана ясно от думите на регионалния министър в оставка Лиляна Павлова.

Вчера тя, заедно с новия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Дончо Атанасов представи новите стикери за 2017 г.

"2016 беше годината, в която направихме масови проверки и се оказа, че проблем с фалшиви стикери нямаме. Но имаме проблем, основно с транзитно преминаващите през страната ни", допълни министърът. Още преди месец Павлова съобщи, че се обмисля въвеждането на компенсаторната такса за шофьори, които карат без винетка или са купили винетки, но не са ги залепили на предното стъкло.

"Предават един и същи месечен стикер от автомобил на автомобил", даде пример тя. 

Компесаторната такса всъщност е допълнителна глоба за нарушители, като размерът й предстои да бъде определен тепърва. В момента глобата за движение без винетка е 300 лева. За да се прилага новата санкция обаче, в парламента спешно бе вкарана промяна в Закона за пътищата. Когато бъде одобрена, размерът на таксата ще се запише в наредбата за таксите, събирани от АПИ.

Вчера проектът с промените, предложен от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов, беше обсъден в регионалната комисия в парламента. Според промените в закона таксата няма да може да се обжалва и най-вероятно ще се въведе след Нова година. Тогава ще стане ясен и точният й размер.

Когато се установи, че автомобил се движи по републиканските пътища без винетка, той ще се спира от движение. Шофьорът може да продължи, ако плати компенсаторната такса, но не повече от 24 часа. След това, ако автомобилът се движи в страната, трябва да се купи и залепи винетка.

Министерството и АПИ разчитат на по-голяма събираемост на глобите и таксите. Според Лиляна Павлова повечето от транзитно преминаващите не купуват винетки и голяма част от тях са неизправни. Догодина проверките на агенцията и пътната полиция ще бъдат засилени, особено в летния сезон. 

След като от началото на тази година винетките поскъпнаха драстично, за 2017 г. цените остават без промяна. Най-купуваният стикер - годишният за лека кола - остава 97 лв. Новите стикери имат три вида защита. Те ще са в продажба от 20 декември в 2100 пункта. Тазгодишните винетки, както и досега, ще важат до края на януари идната година. 

Зaстой

Във връзка с търга за избор на изпълнител за електронната система за платено преминаване по пътищата преди дни КЗК се е произнесла в полза на АПИ, затова министър Лиляна Павлова очаква през следващата седмица процедурата да се възобнови. Не е ясно обаче дали жалбоподателите няма да оспорят решението на комисията във ВАС.

Според Павлова бъдещият изпълнител има интерес за пусне системата по-бързо от предвидените 12 месеца, защото той ще трябва да си връща инвестициите от 200 млн. лв. В условията на конкурса е записано, че победителят изгражда системата за своя сметка, а си получава парите чрез процент от събраните суми.

Вижте още: 

Пияните шофьори до 18 месеца без книжка 

Някои застрахователи опитвали да саботират стрес тестовете 

Бонуси за добрите шофьори