Средно по 282 лв. годишно отделят българите за застраховане на имуществото или живота си. Това показват данните за 2016 г. на Асоциацията на българските застрахователи.

Ръстът на брутния премиен приход на глава от населението у нас е значителен в сравнение с 1998 г., когато бе въведен лицензионният режим за дружествата, които се занимават с този бизнес. Тогава средната сума за застраховки, отделяна от всеки един гражданин, е била едва 38 лв.

От асоциацията отчитат, че спадът в сектора, причинен от финансовата криза през 2008 г., вече е преодолян и компаниите отбелязват стабилен растеж. 

Близо 6 пъти е нараснал пазарът на общото застраховане у нас от 1998 г. насам. Към края на 2016 г. брутният премиен приход в общото застраховане вече е 1.588 млрд. лв., а активите са за 2.354 млрд. лв.

В животозастраховането ръстът е още по-голям - 13 пъти, с премиен приход от 417 млн. лв., в които не е включено презастраховането.

На 1 октомври Асоциацията на българските застрахователи отбеляза два юбилея - 25 години от учредяването си и 135 години застраховане в България.

Един от акцентите на годишнината е конференция, посветена на безопасността по пътищата. Събитието под наслов "Мирен договор за българските пътища" ще се проведе на 5 октомври.