Цената на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" (ГО) ще се повишава плавно до края на годината. Това обясниха пред Информационна Агенция Икономика мениджъри на застрахователни компании.

"До края на годината ще видим поскъпване в рамките на 5-7% спрямо сегашните цени, на които се продава застраховката "Гражданска отговорност". Прогнозата ми е, че за цялата 2012 г. полицата ще отчете 15% повишение на цената спрямо 2011 г.", каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс".

Подобни са очакванията и на Румен Георгиев, изпълнителен директор на "Армеец", според когото едва ли през оставащите месеци на 2012 г. ще има резки колебания в цената на полицата. "Ако има повишение до края на годината, то ще е минимално. Едва ли ще станем свидетели на рязко поскъпване", е мнението на Румен Георгиев.

"Поскъпването се дължи на фактори, които не зависят от нас и са се натрупали през годините. Сред тях са високите обезщетения, които плащаме за щети в чужбина и нарасналите плащания за неимуществени вреди в България", защитава тезата си Стоян Проданов.

Последните актуални данни на Комисията за финансов надзор показват, че за януари-май 2012 г. застрахователните компании у нас са продали полици ГО за общо 233,1 млн. лв. Премиите по задължителната автомобилна застраховка намаляват спрямо края на май 2011 г., когато бяха 236,4 млн. лв.

"Виждаме, че има спад в приходите като абсолютна стойност. Това се дължи на по-малкото сключени полици и на факта, че хората все по-рядко ходят в чужбина с личните си коли, заради което плащат и по-ниска цена", обясни тренда Румен Георгиев.

Вижданията му съвпадат с тези на Стоян Проданов, според когото по-ниските премии са заради това, че по-малко хора сключват задължителната застраховка.

"Не би трябвало да е свързано с понижение на цената на премията", убеден е Проданов.

Мениджърите са категорични, че няма да има промоции, които допълнително да свалят цената по време на активния сезон за подновяване на полицата. За автомобил с двигател 1800 кубически см, със софийска регистрация, без сертификат "Зелена карта", цената на ГО в момента варира между 190 и 267 лв. за една година.

"Няма да има промоции в цената до края на годината. И без това полицата е губеща, но няма как рязко да повишим цената. Голямото увеличение не може да се случи заради свитото търсене и свитото потребление. Това не е само при нас, а във всеки друг сектор", коментира Румен Георгиев.

По думите на Стоян Проданов цената ще е около и малко над сегашните нива по-време на т. нар. кампания и трудно може да се очакват промоции, подобни на тези, които помним от предишни години.