Цената на задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност” съвсем скоро може да се определя от контролните точки в талона. Това съобщи вчера пред „Монитор” председателят на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.

Идеята е системните нарушители с много отнети точки да плащат двойно по-скъпа полица, докато примерните водачи да имат отстъпки. Реализирането на това предложение е възможно да стане след Нова година, когато всеки водач ще може да проверява колко точки са му останали на сайта на КАТ www.i-kat.org.

„Досега тази информация не беше публична и затова цените на „Гражданската” бяха еднакви и за тези, които спазват правилата, и за нарушителите.

Подобна система действа от години в Европа коментира Тодоров.

Причината досега идеята да не бъде реализирана у нас е, че данните за контролните точки не можеха да се видят от застрахователите. В момента, за да проверим колко точки са ни останали, трябва да отидем в КАТ и да платим 3 лв. за изготвяне на подобна справка.

От асоциацията на застрахованите и пострадалите са решили да улеснят водачите, като направят възможно проверките да става онлайн на адрес http://i-kat.org/ след представяне на документ за заплащане на задължителната такса към държавата.

В момента на сайта шофьорите могат да проверят дали са им готови наказателните постановления, размера на глобата, която трябва да заплатят, и точките, които ще им бъдат отнети за извършеното нарушение. Освен това през портала може да се види в реално време колко души чакат на опашките пред КАТ.

От вторник интернет адресът даде още една възможност на шофьорите – всеки водач с изтекла книжка може да си запази ред за смяна на сайта. За целта трябва само потребителят да се регистрира, след което да си напише ЕГН и номер на книжка. До 24 часа след подаване на заявката

шофьорът получава отговор за часа и датата

в която да отиде до пункта. В КАТ – София, има и специално гише за връчване на книжки със запазен ред по интернет. По този начин на потребителите няма да им се налага да се редят на километричните опашки. Само за ден след стартирането на системата над 100 водачи са подали заявки на сайта.

„От тях около 65 бяха изрядни. Имахме 15 души, които си чакаха наказателните постановления, а запазването на ред може да става само от шофьори без нарушения. Имаше и 10 души, които не бяха от София, и още около 20 със сгрешени данни”, обясни Владимир Тодоров. Според него следващата стъпка е запазването на ред и за връчване на наказателно постановление.