Депутатите решиха да бъде въведено облагане на застрахователните премии. Това стана при приемането на първо четене на законопроект за данък върху застрахователните премии.

За предложението се обявиха от ГЕРБ и "Атака", а проектът беше разкритикуван от представители на "Коалиция за България" и от "Синята коалиция".

Вносителите от Министерския съвет са мотивирали предложението си за въвеждане на новия данък с аргумента, че в условията на икономическа криза, водеща до намаляване на бюджетните приходи, е необходимо намирането на нови източници за увеличаване на тези приходи. Управляващите са посочили, че в повечето от държави от Европейския съюз съществува подобно облагане, поради което застрахователите, осъществяващи  дейност в България, ще бъдат в съпоставимо положение спрямо останалите европейски
застрахователи.

В проекта се предлага облагане с данък от два процента на застрахователните премии по облагаеми договори от общото застраховане с изключение на презастраховането и ретроцесията, животозастраховането и договорите за застраховки на товари по време на международен превоз, когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на страната. Няма да се облагат и договорите за застраховки на летателни апарати и плавателни съдове, както и премиите за гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на такива транспортни средства.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров посочи, че данъкът ще бъде плащан от крайните потребители и няма да доведе до необходимите ефекти. Той поясни, че данъкът се въвежда, защото НАП не може да събере приходите си. 

Другият съпредседател на коалицията - Иван Костов, посочи, че застраховането е система, чиято основна цел е не да формира печалби, а да дава услуга, с помощта на която хората отблъскват риска. Костов добави, че в страната ни системата е слабо развита и в тежко положение, защото много малко българи се застраховат за големите  рискове, а когато стане бедствие, търсят за помощ държавата. Не е ясно каква политика прилагат управляващите - министър-председателят говори и прави едно, а ние тук вършим съвсем други неща, каза Костов.

Той посочи, че вчера премиерът е казал, че данъци в България няма да се повишават, а днес парламента обсъжда въвеждането на нов данък. Объркан съм, кой говори истината, попита съпредседателят на "Синята коалиция". 

Това е директно увеличаване на данъците не върху бизнеса, а върху тези, които ползват услугата, посочи и Румен Овчаров от "Коалиция за България". Той поясни, че първоначалният вариант е бил за облагане върху застрахователя, а не на застрахования, но поради лобистки натиск към управляващите духът на законопроекта е променен напълно. Според него е абсолютно недопустимо данък да се въвежда в средата на годината.

Според Павел Шопов /"Атака"/ оборотите на застрахователите са много повече от обявяваните около един милиард. Той посочи сума около 2-2,5 милиарда и добави, че не може този бизнес да бъде щаден.

Димитър Главчев от ГЕРБ предложи депутатите да подкрепят законопроекта, защото той води до равноправност.