Независимо от притесненията, до 15 юли ще стартира реално извършването на проверките на застрахователните компании. Това съобщи в Техеран министърът на финансите Владислав Горанов, във връзка с предстоящите стрес тестове на застрахователните компании. Междувременно от КФН потвърдиха, че това ще стане на 15 юли.

Той добави, че в кабинета на министър-председателя се е получило писмо от Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕИОПА), в което се изказват някои притеснения от начина, по който е организиран процесът по подбор на одиторски компании за тези проверки. 

„Отговорът, който изпратихме до нашите партньори е, че КФН е независима, но Министерство на финансите и БНБ участват в наблюдаващия комитет, който организира и наблюдава протичането на прегледа на качеството на активите и в последствие стрес тестовете в небанковия финансов сектор”, обясни министър Горанов. По думите му е имало някои теми за дебат – за начина, по който трябва да протече оценката на застрахователните компании. 

„Очакваме да видим как КФН ще приложи регулациите, но процеса върви нормално и няма причина за някакви притеснения”, уточни финансовият министър. Според него при небанковия финансов сектор няма същите рискове, както при банковия, защото върху небанковия сектор няма възможност за ликвиден натиск.

По отношение на избора на нов председател на КФН Владислав Горанов коментира, че тази седмица ще бъдат приети правилата за избор на председател на КФН и до края на юли той ще бъде избран. 

„Дали ще бъде Стоян Мавродиев или не, не мога да отговоря. Има гласове за различна кандидатура освен неговата“, каза Горанов.

По време на срещите на министър Горанов с иранския министър на икономическите въпроси и финансите Али Тайебния е договорено задълбочаване на икономическите си отношения и синхронизиране на действията срещу данъчните и митническите измами.