Цените на имуществените застраховки са максимално достъпни за хората, каза Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи при представяне на информационната кампания на АБЗ "На фокус: застраховки Домашно имущество".

Проблемът с имуществените застраховки не е ценови, защото понякога имаме направо смешно евтини полици. Непрекъснато минаваме от промоция в промоция, от коледна към великденска отстъпка, следвана от лятна и есенна, посочи Константин Велев.

Има пропаст между реалната ситуация с имуществените застраховки и нагласите в обществото към тях. Хората обясняват, че не се застраховат, защото фирмите не плащат. Един недоволен клиент води след себе си 15 души, които не се застраховат, а един доволен клиент води само 5 души, посочиха от АБЗ. Същевременно за тригодишен период (2020 - 2022 г.) се отчита 12 процента ръст на застрахователните премии, а обезщетенията нарастват за периода с 16 процента годишно, посочи Константин Велев.

На каква стойност да застраховате имуществото си

Трябва да работим сериозно за информираност на обществото за ползите и същността на имуществените застраховки. Често хората застраховат жилищата заради ипотечните кредити, които теглят, но не вземат полица и за движимото имущество в имота. В такъв случай, при пожар например, застрахователят ще плати измазването и боядисването на жилището, но няма да ви възмезди за мебелите, защото не са включени в полицата.

istock
istock

Има два вида продукти за имуществени застраховки – едните са типови и са лесни за продажба, а другите са според личните предпочитания на клиентите. Когато хората решат да застраховат имот, е важно да знаят какви рискове искат да покрият. Ако го правят за жилище, в което никой не живее и няма ново имущество, няма смисъл да се включва и риск от кражба например.

Земетресението е катастрофичен риск, при който имуществото изцяло се губи и ако имотът струва 150 000 евро, трябва да го застраховаш на пълна стойност, за да получиш пълно възмездяване, посочи Константин Велев. При застраховане от земетресение на реална стойност не може да очаквате премии по-малки от 170 лева. За апартаментите в София, които традиционно са най-скъпи, ще имате годишна полица от 350-400 лева. Хората, които имат такива имоти, би трябвало да могат да си позволят застраховката, каза той.

Катастрофични събития, като наводненията в Карловско, се превръщат в проблем за цялото общество. В бъдеще трябва да търсим и други решения, освен помощ от държавата, смята Велев. Масовите имуществени застраховки са наистина на смешни суми. За премия от 55 лева човек в Карловско получи 40 000 лева. Тези пари няма да му стигнат да вдигне къщата отново, но те ще му помогнат много повече от 300-те лева, които дава държавата, каза Константин Велев.

Застраховаме дома си срещу 5-17 лв. на месец

Между 800 и 1000 лева е цената на квадратен метър за изграждане на нова къща и ако човек иска пълно обезщетение, ще трябва да плати полица за 150 000 лева за застраховка на къща от 150 квадратни метра, посочиха от АБЗ.

Най-често хората се застраховат срещу пожар и наводнение, кражби с взлом и вандализъм.  Хората рядко използват застраховката отговорност срещу трети лица. Те са от полза, ако например наводниш съседите си, посочи Велев. Наводнението е често срещан риск, но хората трудно го разбират. Те свързват тази застраховка с проблем във ВиК системата, а той се признава само при придошла вода. Често хората искат обезщетения за наводнение и когато се появи влага в апартамента, каза Константин Велев.

По думите му българският застрахователен пазар си остава предимно автомобилен и това си остава структурен проблем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg