Двойно по-скъпо става Каското за джиповете BMW X6 в Уника от днес. Компанията е взела решение да въведе 30% завишение за моделите X5 на баварската марка и цели 100% - за още по-луксозните X6.

Уника е третият застраховател, който предприема екстрена мярка по отношение на двата модела. По същество обаче тя се различава коренно от предходните две. Докато Бул Инс и Армеец подходиха превантивно, увеличавайки сигурността, Уника коригира цената в съответствие със завишения риск. Подобни завишения обаче често водят по-скоро до прочистването на портфейла от рисковите елементи.

Още през януари тази година Бул Инс предложи да монтира безплатни допълнителни защитни устройства на застрахованите в компанията BMW X5 и Х6. През март пък Армеец уведоми клиентите си, че могат безплатно да актуализират защитния софтуер на въпросните джипове.

Двата модела нашумяха като най-крадените луксозни автомобили в България. Причини за това са, както самите им качества и характеристики, така разбиването на софтуера им преди повече от две години. След като стана ясно, че автокрадците успяват да ги отмъкнат за под 20 секунди самият производител разработи нова версия на защитния софтуер.

В Русия, където проблемът е още по остър, дори се стигна до преки откази на застрахователи, да сключват Каско с покритие за кражба на BMW X5 и X6.