Единна електронна система за регистриране на щети по застраховките на автомобилите в реално време, ще заработи до няколко месеца у нас. Това съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев.

Системата ще помогне за въвеждането на гъвкави форми на застраховане. Една от тях е системата "бонус-малус", която ще позволява на застрахователните компании да предлагат по-ниски цени за автомобилните застраховки на шофьори, които не са причинявали пътни инциденти през годината.

До март 2014 г. се очаква да бъде технически готова и изпробвана системата, в която всички компании ще съобщават за щетите по полиците "Гражданска отговорност" и "Автокаско".

Системата ще заработи изцяло до края на първото полугодие на 2014 г. Богоев обясни, че за да заработи системата е необходима промяна в Кодекса на застраховането, която ще бъде предложена от КФН на финансовото министерство.

По думите му работещият в момента регистър за отчитане на застраховките по "Гражданска отговорност" не функционира правилно и създава предпоставки за избягване на плащането на застраховката.

Към момента близо 86% от регистрираните автомобили в България имат задължителна застраховка. Средната й цена към ноември 2013 г. е 219 лв.