Градушката се движи с 300 обяви за час, показва справка на „Монитор“ в сайтовете за безплатни обяви, които предлагат услуги, свързани с природната стихия.

Минути след като над София се изсипа градушка в интернет започнаха да валят предложения за ремонт, покривала и застраховки за щети от ледените късове.

Застрахователи съветват: Първо снимайте щетите

Покривките за автомобил започват от 100 лева и стигат до 300, в зависимост от размера на колата. Продавачите гарантират, че дори най-едрата градушка няма да остави и следа върху боята, ако колата е завита с техния продукт.

Сервизите пък предлагат промоции от по 500 лева за ремонтиране на автомобила. Те дори промотират нова система, която не изисква пребоядисване, а само поправя вдлъбнатините по купето.

От сдружението на автосервизите в страната са съобщили за „Монитор“, че вече дори връщат клиенти за по-сложни ремонти, заради очакването да се появят такива, които имат поражения от градушките.

Причината е, че застрахователите плащат на момента, в който колата се вземе за ремонт и печалбата си заслужавала. Редовите ремонти пък се покривали едва след свършената услуга и така работилниците оставали без оборотни средства.

Застрахователите пък предлагали лесни и бързи процедури за промяна на полицата, в които се включвали и щети, предизвикани от природни бедствия. Годишната ставка за автомобил там била около 10% от пазарната му цена.