Дългоочакваната система „бонус-малус“, която трябва да въведе по-голяма справедливост при определянето на премията за „Гражданска отговорност“, ще накаже съсобствениците на автомобили.

Една част от тях понякога са по-чести нарушители, като таксиметровите шофьори, но друга като сключилите граждански брак ще трябва също да плащат по-висока премия. Това е записано в „особените правила“ на новата методика, публикувана за обществено обсъждане.

Системата е смесена, тоест 

следи се както МПС-то, така и собственикът

При сключване на задължителната застраховка на автомобилистите ще се прилага най-високият клас за „бонус-малус“ на всички съсобственици и на моторното превозно средство. Системата няма да се прилага единствено за автомобилите на държавата и общините.

Облекчения ще има и за МПС-та, собственост на юридическо лице, на тях ще се прилага само класът за „бонус-малус“ на МПС. Когато различни шофьори от една и съща фирма карат един автомобил, те трябва да са особено внимателни, защото системата ще действа за всички водачи на колата.

С новата система “бонус-малус” ще трябва да внимаваме и какви коли купуваме. Когато автомобилът втора ръка е бил управляван от водач с много провинения, това ще се отрази на размера на застраховката. Все пак, ако новият собственик кара без глоби и инциденти на пътя кола, купена от шофьор с много нарушения в продължение на една година, цената на “Гражданската отговорност” ще падне с с 30%.

От КФН успокояват, че

купувачите ще могат да правят справка за автомобила

“Такова проучване ще може да бъде направено през системата на Гаранционния фонд. Ще може да се знае тази кола в какъв клас е. Тази система ще промени пазара на колите”, коментира вчера зам.-председателят на финансовия регулатор Владимир Савов пред Нова ТВ.

По данни на КФН през 2016 г. и 2017 г. са регистрирани изключително висок брой пътнотранспортни произшествия и пътни нарушения. За двете години общо убитите на пътя са 717 души, а ранените - 9554-ма. Нарушенията за същия период са 634 123, като над 60% от тях са за превишена скорост - нарушението, което според статистиката на МВР води до най-висока смъртност по пътищата у нас.