Хибридните автомобили стават все по-популярни сред потребителите. И докато още се спори по въпроса доколко те опазват околната среда, то наскорошни проучвания направиха шокиращи изводи относно шофьорите на подобен род возила.

Оказва се, че собствениците на хибридни автомобили карат значително повече километри, получават много повече глоби и участват по-често в транспортни инциденти в сравнение с колегите си шофиращи бензинови, или дизелови автомобили.

Всичко това напълно нормално се изразява в това, че собствениците на подобни автомобили плащат по-високи застрахователни премии (в развитите страни, където тези автомобили са по-разпространени).

Собствениците на хибридни автомобили карат с 25% повече мили, в сравнение с останалите, според изследване на Quality Planning.

Те получават близо две трети повече глоби и участват много по-често в пътни произшествия.

Основната цел на собствениците на хибридни автомобили е да пестят гориво. Често те се държат безразсъдно на пътя и в никакъв случай не залагат на безопасността, се казва още в направеното изследване.

Хибридните автомобили са също така и значително по-скъпи при ремонт. Разходите им за ремонт са с между 5 и 17% по-високи, което до голяма степен предопределя и по-високата им цена за застраховане, освен недобросъвестното отношение на собствениците им.

Изследването сочи, че застраховането на хибриден автомобил е с около 100 долара по-високо от това на нормален такъв. Така например застраховката на хибридно Camry седан е 1 353 долара средно, на фона на 1 245 за нормален автомобил от същата марка.