Ако продавате автомобил с българска регистрация в чужбина, внимавайте да не се окажете вечен длъжник на Данъчното.

Адвокат Румена Симеонова разкрива какъв е най-сигурният начин за извършване на сделката.

За да прехвърлите МПС с българска регистрация, трябва да ползвате нотариална форма на договора.

Как да спестим пари при избор и покупка на автомобил 

 

Теглим 5 бона за стар автомобил

 

Единственият друг начин е да свалите автомобила от отчет (да го спрете от движение) и да го прехвърлите като обикновена движима вещ по законодателството на страната, в която се извършва сделката. Тоест, да го продадете като скрап, а купувачът да си го регистрира, ако желае.

Юристът не съветва да прехвърляте МПС-то с нотариално пълномощно, защото това ще ви прати именно там, откъдето бягате – няма как да си гарантирате, че купувачът действително ще прехвърли колата на свое име.

Така има опасност да останете да дължите данъци. Освен това за пълномощното, както и за договора за покупко-продажба трябва да се ходи в българско дипломатическо или консулско представителство.

Най-удачно е просто да заверите подписите под договора за покупко-продажба. Особено в случай, че цената на автомобила е ниска – тогава и таксите няма да са високи. Можете да изчислите нотариалните данъци и такси при покупка на автомобил с този калкулатор.

Имайте предвид, че се изчислява на по-високата стойност измежду продажната цена и застрахователната оценка, допълва Симеонова.