Катаджиите написаха 350 електронни фиша само през първия ден след старта на новата система. Пътните полицаи от 6 града се въоръжиха с мобилни камери и започнаха да снимат нарушителите по най-натоварените участъци.

Рекордьор се оказа Сливен, където вече са написани 201 честитки. Местните катаджии са първите, които са въвели новата система още от 14 февруари.

Първият електронен фиш у нас е написан на 51-годишния сливналия Костадин Ангелов. Той е получил наказанието заради превишена скорост и фишът му е бил съставен за 50 лв. Шофьорът е бил засечен с мобилна, а не със стационарна камера в първия ден от пускането на системата. Ангелов обаче е заплатил дължимата глоба два дни след нарушението и се е възползвал от предвиденото в закона намаление от 30%. Така вместо 50 лв.

водачът е заплатил 35 лв. глоба.

Останалите градове, в които нарушителите ще бъдат глобени с електронния фиш, са Бургас, Стара Загора, Добрич и Враца. В София заради технически проблеми издаването все още не е започнало.  Софтуерът бил качен едва вчера и липсвали обратните разписки.

Глобяването с електронния фиш стана възможно с последните поправки в Закона за движение по пътищата. Той ще се прилага единствено за нарушенията, заснети с видеокамерите. Целта на електронния фиш е собственикът на колата да получи уведомление за глобата по пощата. Това според разчетите трябва да стане 2-3 дни след нарушението. Ако собственикът не предостави данните на шофьора, който е карал, ще бъде длъжен да заплати санкцията.

Тази мярка се отнася предимно за водачите, които превишават скоростта, като размерът на

глобата може да варира между 20 и 350 лв.

Предвидено е в 7-дневен срок от получаването на електронния фиш да може да се направи и писмено възражение пред директора на съответната структура на МВР.

Идеята на вътрешното министерство е парите, събрани от камерите, да отиват в специален фонд, който да бъде използван единствено за технически средства. Ако такъв фонд бъде създаден след няколко години, 90% от контрола по пътищата ще се установява с камери, а санкциите ще се пишат от компютър на електронен фиш.