Белгийската Кей Би Си /КВС груп/ пусна на пазара българския си застрахователен клон ДЗИ. Очаква се продажбата на компанията да се извърши до края на тази година.

В края на 2011 белгийският гигант увеличи дяла си в застрахователя до 95,75%, с което получи правото да го извади от българската борса.

Началото на ДЗИ е поставено с приемането през 1946 година на Закона на национализация на застрахователните дружества и за държавния монопол в застраховането. Съгласно този закон всички активи и пасиви на съществуващите акционерни и кооперативни застрахователни дружества, ведомствени каси, фондове, застрахователни отдели на банките и други, се поемат от Държавния застрахователен институт.

Юридическият монопол в застраховането се спазва стриктно до настъпването на промените през 1989 г., когато се появява конкуренция в областта на застраховането.

През октомври 1998 г. ДЗИ бе преобразуван в еднолично акционерно дружество със 100% участие на държавата. На 7 декември 1999 г. бе обнародвано решението на Агенцията за приватизация за откриване на процедура по приватизацията му. Тя приключи с продажбата на дружеството на 27 август 2002 г. на компанията "Контракт София" ООД, собственост на бизнесмена Емил Кюлев.

Кюлев остана собственик на компанията до убийството му на 26 октомври 2005 г. Той беше застрелян зрелищно в джипа си на булевард "България" в София.

През 2007 г. ДЗИ беше продадена от наследниците на Кюлев на белгийската група КВС. След придобиването на застрахователната компания, в края на същата тази година КВС стана мажоритарен акционер в СИБАНК, с което се поставя началото на най-голямата диверсифицирана група в сектора на финансовите услуги в България.

КВС груп е една от най-големите белгийски компании и една от най-влиятелните финансови групи в цяла Европа, с близо 54 000 служители и над 12 милиона клиенти. КВС груп разглежда страните от Централна и Източна Европа като мащабен и перспективен пазар, на който да предлага широка гама от банкови и застрахователни услуги.