Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в автобусната катастрофа край Своге миналата година е незаконно, съобщиха от Комисията за финансов надзор.

Оттам допълват, че регулаторът е взел надзорни мерки срещу дружеството "Бул Инс", което трябва да изплати по 50 хил. лева на близките на всеки пътник.

В Комисията за финансов надзор са постъпили шест жалби от близките на седем души, пътували миналия август в автобуса, който катастрофира край Своге. Припомням, че при трагедията загинаха 20 души, а заради нея трима министри подадоха оставки.

Според комисията, е имало пълен списък с пътниците, което дава основание на наследниците им да поискат обезщетение по застраховка "Злополука с пътниците". Именно това е текстът, заради който от застрахователната компания искат произнасяне от съда.

Застрахователят е категоричен, че в този случай застрахователната полица не се прилага и че очаква съдебно решение, за да изплати обезщетенията.

От Комисията за финансов надзор (КФН) са издали акт за принудителни административни мерки, заради който от "Бул Инс" са изплатили символичните 10 лева. Регулаторът обаче е категоричен, че трябва да се изплати цялата законоустановена сума от 50 хил. лева.

В дружеството е направена единствено застраховката "Злополука на пътниците", а "Гражданската отговорност" е в друга застрахователна компания.

По-рано Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи също обясни пред БНР, че 50 хил. лева е обезщетението, което трябва да получат наследниците на всеки от загиналите 20 души в трагедията край Своге през август миналата година по застраховка "Злополука".

"В рамките на няколко седмици застрахователят трябва да изплати на наследниците тази сума, която се разделя между тях".

В предаването "Нещо повече" Тодоров поясни:

"Застрахователят търси от девет кладенеца вода, за да забави плащането. Хората подадоха заявление за плащане на обезщетенията. "Бул инс" тупаха топката 6 месеца и отказаха да плащат. Хората се обърнаха към Комисията по финансов надзор, оттам направиха проверка и установиха, че има основание за плащане, наложиха принудителна мярка и принудиха "Бул инс" да плати. Така хората получиха по 10 лева по сметките си. Тези хора са подложени на това унижение, това е един стон на тези хора, които са в безизходица. Следва съдебна сага. Апелът е към премиера, защото знаем, че той загуби трима министри заради този инцидент".

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи подават сигнал в Комисията за финансов надзор и тя прави предписание обезщетенията да бъдат изплатени, което компанията изпълнява формално - по 10 лева на трима наследници, обясни ръководителят ѝ Стоян Проданов:

"Тъй като нашата принципна позиция е, че ние не сме в риск, ние изпълнихме формално искането, което обаче не означава, че при решение от страна на българския съд евентуално няма да бъде платено".