Българите се жалят най-много от клаузите по застраховките „Гражданска отговорност” и по „Каско”, съобщиха вчера от Комисията за финансов надзор (КФН).

Над 1000 жалби са постъпили в надзорния орган през миналата година. 80 на сто от тях са били в областта на застраховането. Според експертите обикновено става въпрос за оплаквания във връзка със задължителната за шофьорите „Гражданска отговорност”, а също и за „Автокаско”.

Големият брой жалби не се дължи на масови нарушения от страна на застрахователите, а на факта, че потребителите на тези услуги са най-много, обясни Антония Гинева, член на КФН. Статистиката показва, че през миналата година са били сключени

2,4 милиона договора по задължителната застраховка

„Гражданска отговорност”. През 2010 г. техният брой е бил близо 2,3 милиона.

Обикновено потребителите се оплаквали от закъсняло изплащане на обезщетението по „Гражданска отговорност” или от размера му, разказа Гинева. Тя припомни още, че по закон КФН има ограничени правомощия за разрешаването на такива спорове. Затова за потребителите остава възможността да потърсят правата си в съда. „Разглежда се и възможността да бъде намерен механизъм, който да е по-ефективен при разрешаването на такива по-дребни търговски спорове”, поясни тя.

Председателят на КФН Стоян Мавродиев поясни също, че в комисията постъпвали и жалби по отношение на условията, предоставяни от фондовете за пенсионно осигуряване.

Междувременно стана ясно, че до края на март комисията ще подготви промени в Кодекса за застраховането, чрез които ще бъде въведена т. нар. бонус-малус система. Тя предвижда

диференцирано плащане на премиите

по задължителната полица. Например по-стриктните шофьори ще плащат по-малко, а тези с повече нарушения – повече. През миналата година обаче така и не бяха окончателно разписани критериите, по които ще се определя диференцираната цена на полицата. Представители на застрахователния бранш обаче представиха свои предложения какви може да са те.

Според една от идеите цената на „Гражданска отговорност” може да се определя на базата на специален коефициент. Той ще зависи от два критерия. Единият е свързан с това дали с автомобила е била причинена катастрофа, или не. Вторият пък ще се определя от способностите на шофьорите и точките, които имат в талоните си. Така коефициент 1 ще имат шофьорите, които не заслужават нито отстъпка, нито оскъпяване на цената на полицата. Ако цената на „Гражданска отговорност” е 200 лева, а коефициентът на шофьора е 0,9, той ще получи 10% отстъпка от цената. Ако коефициентът му обаче е 1,5 той ще плаща с 50% по-скъпо. .