Измамници изпращат имейли от името на големи застрахователни компании, в които описват нуждата от предоставяне на достъп до лични данни и услуги за мобилно банкиране. Това означава, че всеки подвел се е заплашен от източване на дебитната му карта, предупреждават експертите.

Това са поредните опити за измами на хора. Имаше не малко фалшиви измами в интернет с подправени банкови сайтове – измамниците използват фишинг мейли, съдържащи линк към подправения уеб сайт на банката, който изглежда почти като автентичната уеб страница.

По този начин искат да съберат лични и финансови данни на лицето с цел злоупотреби. Измамниците използват името на почти всички банки, което често подвежда хората – клиенти на определена банка.
 
Зачестяват и случаите на кражба на лични данни чрез социалните мрежи – измамниците събират лична информация за лицето чрез социалните медии, като данните могат да помогнат на престъпниците да получат достъп до банкови сметки, да изтеглят кредит или да извършват друга нелегална дейност от името на лицето.

Как да избегнем кибер измами

Тактиките, използвани от киберпрестъпниците, стават все по-иновативни, все по-сложни и трудно разпознаваеми. Те не пропускат да се възползват от това, че все повече хора предпочитат да правят покупките си чрез мобилни приложения.
 

istock
i

 Съвети за повече сигурност  
 
- Винаги актуализирайте софтуера на всички ползвани устройства, за да предотвратите появата на уязвими точки и атаки във вашата мрежа.
 
- Използвайте сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до акаунта си.
 
- Винаги проверявайте точните мейли за истинност, дори чрез обаждане до самата банка.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg