Хората протестират срещу едно потенциално поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“, а моите предложения за методика и лимит при обезщетението „Болки и страдания“ са именно срещу такова поскъпване.

Това каза в сутрешния блок на „Нова телевизия“ Менда Стоянова по повод опасенията, че задължителната застраховка на автомобилите ще поскъпне до 1000 лв.

„За мен е важно всички да разберат за какво става дума. В момента се счита, че „Гражданска отговорност“ ще поскъпне заради предложенията ми. А предложението ми би помогнало за това цената на застраховката да не расте“, каза тя.

Стоянова заяви, че може да се откаже от предложението си да бъде налаган таван на обезщетението за най-близкия кръг роднини на загиналите при катастрофи, но ще продължи да настоява такъв да има за втория и третия кръг близки, както и за хората, които нямат роднинска връзка с покойника, но могат да докажат емоционална и дълготрайна такава.

Според Стоянова с думите си, че „Гражданска отговорност“ няма да стигне 1000 лв. и че това е спекулация, финансовият министър Владислав Горанов е демонстрирал, че държавата би могла да принуди застрахователните компании да не оскъпяват застраховката по някакъв друг начин, а не чрез въвеждане на лимити или методики. Какъв би могъл да е този начин Стоянова не коментира.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси отбеляза, че решението на Върховния касационен съд (ВКС) от 21 юни да разшири значително кръга лица, които имат право на обезщетение за болки и страдания във връзка със смъртта на техен близък при катастрофа ще носи още много негативи в бъдеще, затова не трябва да се отхвърлят предложенията ѝ за въвеждането на методика и лимити на въпросните компенсации.