От днес Министерство на вътрешните работи започва да отписва служебно автомобилите с неплатена застраховка "Гражданска отговорност".

Въпреки че за дерегистрацията на коли се говори отдавна, досега процедурата не се прилагаше, тъй като липсваше законова рамка за това. В петък наредбата бе публикувана в „Държавен вестник“.

Без полица до момента са половин милион автомобила. Всички те ще бъдат дерегистрирани. Първият списък от 19 000 коли вече е в КАТ.

За да пуснете колата си отново в движение, ще ви трябва застраховка, като от КАТ обещават да не ви отнема време.

„В момента, ако се прекрати регистрацията заради „Гражданска отговорност”, гражданинът трябва да се яви по постоянен адрес, да подаде заявление и да представи полица. От 1 юли, когато се очаква да бъдат вързани системите на МВР и гаранционния фонд, това ще става автоматично”, обясни началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.

Целта на отписването на автомобили е да се спре източването на гаранционния фонд. Голям брой чужденци са регистрирали колите си в България, защото им е по-евтино. Те не плащат данъци и нямат застраховка. При евентуален инцидент плаща гаранционният фонд. За миналата година са изплатени обезщетения за 25 млн. лв., а повече от половината са отишли за катастрофи в чужбина.

С отписването на колите практиката ще се преустанови. Щетите вече няма да се поемат от гаранционния фонд, а на базата на международни споразумения, пише бTV.

Собствениците на автомобилите ще трябва да продължат да плащат пътен данък, дори вече да не ползват колите си, тъй като информацията за отписаните коли няма да бъде подавана към Министерството на финансите. Ако искат и той да отпадне, от КАТ съветват шофьорите да върнат документите и табелите, за да може колата да бъде напълно заличена.