С новия застрахователен кодекс не отпада възможността застраховката „Гражданска отговорност“ да се сключва он лайн, дистанционно или по телефона.

Това заяви Ралица Агайн, зам.-председател на Комиията за финансов надзор след заседание на икономическата комисия, на която бяха приети част от текстовете в новия кодекс. За отпадането на този начин на договаряне алармираха застрахователни експерти и от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Тя уточни, че след дистанционно сключване на полицата тя ще трябва да бъде подписвана – с електронен подпис или на хартиен носител. 

Причината е, че така застрахованите ще да могат да доказват, че договора наистина съществува, ако това бъде оспорено от застрахователя и той откаже да плаща щети при настъпване на застрахователно събитие.

По същата причина трябвало да се запазят и стикерите за ГО, които удостоверяват валидността на полицата. Повечето застраховки се сключват разсрочено и плащането на отделните вноски не се отразява в системата на Гаранционния фонд. 

Това отговори Агайн на въпрос защо не е достатъчна само справка в системата, за да се проверява дали даден автомобил е застрахован или не.