Опашки от шофьори се извиха от ранна утрин пред пунктове на застрахователни компании след вчерашната градушка, която потроши масово автомобилите в София, предаде БГНЕС.

Някои чакаха от 1 часа през нощта. Така е направил мъж, който призна, че цяла нощ чака ред. Той си каза, че е дошъл в 1 след полунощ не е бил първият на опашката, а седми. 

Мъжът разказва, че пред офиса на същата застрахователна компания около 5 часа вече са чакали близо 160 човека. Цялата му кола има поражения от ледените късове, най-видими на задното стъкло, където има големи дупки. 

"Всичко е потрошено -погледнете предно, задно стъкло, то беше като залп от снаряди", обясни шофьорът. Чакащите първо завеждат щета и се чака оглед. "Ако имате късмет да си вземете и възлагателно писмо добре, ако не, се чака възлагателното една седмица", обясни шофьорът, който си тръгна от пункта час след като е отворил офиса.

Тези, които бяха дошли около 7 часа все още чакаха на опашката. Сред тях и мъж, чиято кола също е със счупено задно стъкло и надупчена кола. "Пада градушката или каквото и да е, пука се задното стъкло и всичко става в стъкла и вода", разказва той. 

Друг шофьор от опашката разказа, че автомобилът му също е със счупени предни и задни стъкла от градушката. Той не се ядосваше на начина, по който е организирана процедурата. 

"Твърде много хора има, нормално е да има някакъв проблем. Има над 500 човека, няма как да се обработят толкова много хора изведнъж", каза мъжът, според когото на две – три години в София става такава градушка и каза, че за това трябва да мислят други хора, които се занимават да опазват града.

Повечето застрахователни компании започнаха работния ден с натрупани около тях автомобили - предимно с ударени ламарини и счупени стъкла. Изобретателността и неволята явно е подтикнала собствениците им да решат временно проблема като на някои коли липсващите стъкла бяха временно заменени с найлон. Експерти – оценители минаваха да преценят какви са щетите.

Сред чакащите бе и жена, дошла тук от сутринта, но все пак успяла да заведе щета. И тя разказа, че когато е дошла рано сутринта, вече е имало доста хора. "Бързо работят, организирани са вътре", каза тя. Нейната кола е била паркирана в центъра и след работа видяла как тя е надупчена. Жената не е предполага, че ще се случи нещо такова и казва, разказва колко страшна е била бурята, очаквала в прогнозата да съобщят, ако се очаква подобна стихия, но прогнозата, която чула била за хубаво време. "Мисля, че трябваше да се реагира", каза жената.