От застрахователната компания "Лев Инс" определиха като напълно незаконни действията, които бяха предприети срещу тях. При операция "Октопод" централните офиси на фирмата бяха запечатани, а сървърите, съдържащи бизнесинформация - иззети от полицията, предаде БНР.

Изпълнителният директор на компанията Стефан Софиянски беше категоричен, че няма нито един служител, който да е задържан или следствен. Шоу Шнайдер, който представлява израелските инвеститори и акционери в компанията, съобщи, че в разговор с израелския посланик преди дни главният прокурор Борис Велчев е поел ангажимент до десет дни да се даде отговор на въпроса какво всъщност се случва и иззетата информация от офисите да се върне, а те да бъдат отворени за нормална работа.

На въпрос готови ли са да заведат дела, ако утре не заработят нормално, Шоу Шнайдер заяви, че се обмислят техните следващи стъпки, но се надява ангажиментът да бъде спазен и подчерта, че България е в Европейския съюз и има закони.

Запитан защо именно тяхната компания се свързва с името на Алексей Петров, той отговори: "Наистина не знаем. Израелските инвеститори бяха категорични, че техните сънародници ще се замислят дали да дойдат и да инвестират в България, след като знаят, че без никакви официални причини офиси на „Лев Инс” са били запечатани. Напомниха и за визитата на Бойко Борисов в родината им само преди няколко седмици, при която министър-председателят отправил апел към израелския бизнес да инвестира у нас."

Иначе от ръководството на застрахователната компания дебело подчертаха, че всички техни клиенти могат да бъдат спокойни. Фирмата работи нормално, въпреки „ненормалните обстоятелства”. Сключват се застрахователни полици, изплащат се застраховки, покриват се щети.