Системата „бонус – малус“ няма да е готова до нова година. Това стана ясно от пресконференцията на на Комисията за финансов надзор, която представи приоритетите си пред медиите.

Наредбата, чрез която ще се въведе „бонус - малус“ системата ще бъде готова до март следващата година. При нея водачите с нарушения ще плащат повече.

До средата на декември ще бъдат ясни предложенията на консултантите за реалното въвеждане на текстовете, а то ще стане възможно заради редица промени, направени през годината.

Гръцката структура на „Ърнст и Янг Бизнес Адвайзори Сълушънс“ е международната компания, която е избрана за консултант за създаване на методологията, оценката на риска и изготвянето на изискванията за системата „бонус-малус“ при сключването на застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в България.

От средата на месец ноември се провеждат тестове по свързаността между системите на МВР, Гаранционен фонд и застрахователите.

Извлечените данни за липса или наличие на виновно причинени ПТП-та се отчитат, но за момента не се прилага редукционен коефициент.