Глобите за автомобили без винетки ще бъдат увеличени. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова в МС днес, цитирана от Дарик. Причината е, че много шофьори мамят със стикерите. Предимно става дума за пътуващи от чужбина.

Гастарбайтерите масово не залепят винетките си или слагат фолио, за да ги местят от кола на кола. За разлика от тях българските граждани съвестно си залепят винетните стикери, обясни Павлова.

Тя допълни, че някои от транзитно преминаващите държат винетките в жабките или са непродупчени. Не се спазва и законът всеки винетен стикер да е с регистрационния номер на колата, обясни Павлова.

Затова се планират промени в законодателството за налагане на по-тежки глоби за автомобили без винетки. Във времето за изпълнение на новата система за смесено заплащане за ползване на пътища ще бъдат внесени промени в Закона за движение по пътищата, с които ще бъдат въведени по-големи санкции и глоби. По думите на Павлова таксите ще се събират на територията на страната, а автомобилите без винетки ще бъдат спирани от движение докато не се платят глобата.

Припомняме, че в момента глобата за кола без винетка е 300 лева. Санкцията достига до 3000 лева за по-големите превозни средства.

Въвеждането на смесената система за електронна винетка и тол такса ще може да се следи движението на превозното средство и дали е с винетка или платена такса, тогава ще може да бъде спирано на момента, обясни Павлова.

Относно процеса по внедряване на системата, министърът каза, че следващата седмица ще се възобнови тръжната процедура и ще се избира изпълнител.

Срокът за изготвяне на необходимите законодателни промени и на подзаконовата нормативна уредба за функционирането на системата за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси се удължава до 20 декември, съобщиха от пресцентъра на МС.

Промяната е направена в РМС 908/2015 - за приемане на модел за въвеждане на смесена система за тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за леки моторни превозни средства, както и предоставяне на европейски услуги за електронно таксуване и даване на съгласие за провеждане на процедура за избор на изпълнител за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси.

Удължаването на срока се налага, тъй като работата на работната група е в пряка зависимост от приключването на други процедури по въвеждане на тол системата.

По думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова се очаква след въвеждането на тол системата да има значително, поетапно увеличение на приходите, които ще бъдат реинвестирани в строителство и рехабилитация на пътища. 

Припомняме, че през тази седмица процедурата за избор на изпълнител за изграждане на тол система бе възобновена. Търгът се спира вече два пъти заради жалби на фирми, които недоволстват срещу въвеждането й.