Пътните полицаи ще могат да проверяват дали водачите имат валидна "Гражданска отговорност" само с един безплатен SMS. Това ще стане до края на годината, обяви зам.-шефът на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев.

Вчера бе даден старта на усъвършенстваната единна застрахователна информационна система, чрез която се издават електронните полици.

В момента КАТ няма как да провери дали спреният водач има валидна полица. Ако шофьорът твърди, че си е забравил вкъщи документа, полицаят моли колегите си да влязат в интернет и да проверят. Информацията там обаче често е неактуална и грешна. Затова и на некоректния шофьор не може да се наложи глобата от 400 лв., а му се дават 3 дни, за да представи полица в офис на "Пътна полиция".

След 18 юли, откогато ще се издават само електронни полици, това няма да е възможно, тъй като всичко ще става в реално време. SMS проверка за "Гражданска отговорност" ще може да прави и всеки гражданин само по номера на който и да е автомобил, но ще плаща за услугата, обясни Богоев.

Ако след 18 юли застраховател, брокер или агент не се включи към единната система, той няма да може да издава застраховки "Гражданска отговорност", допълни зам.- шефът на надзора.

С новата система застрахователите ще си спестят към 30 млн. лв., които сега годишно плащат на КФН за глоби поради отчитане на полици със закъснение от над 7 дни. До октомври пък има шанс да заработи системата "бонус-малус", чрез която рецидивистите по пътни злополуки ще плащат няколко пъти по-скъпа "Гражданска отговорност".