4500 биха били жертвите в София при земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, а други 20 000 души ще бъдат ранени, показват прогнози на учени от БАН. “При такъв трус 40 000 от всички 180 000 сгради в столицата ще бъдат разрушени.

Щетите ще бъдат за поне 20 млрд. евро”, твърди директорът на департамент “Сеизмология” проф. Емил Ботев на конференция “Катастрофичните рискове в България”. По думите на сеизмолога сградният фонд в цялата страна е изключително уязвим от земетресения.

Експертите нямат данни каква част от панелките биха издържали при земетръс с магнитуд 7 по Рихтер, пише “Монитор”.

“Институциите трябва да изискват качествено проектиране, което да намалява риска за сградата. Трябва да се стимулират и хората, които строят сгради с по-нисък сеизмичен риск, както е в страни като Япония, САЩ и други”, заяви проф. Йордан Милев от Универ­ситета по архитектура, строителство и геодезия.

Въпреки че земетресението от 24 май беше сравнително леко, в БАН са получили над 30 заявки за оценка на щетите. Балканският полуостров се намира в земетръсна зона, но в сравнение с останалите страни от региона трусовете у нас са 10 пъти по-малко, показват данни на БАН.

Сеизмолозите успокояват, че силни трусове у нас се случват в период от 250 г., като последните земетръси с такъв магнитуд са били в началото на миналия век.