Ремонтът на потрошените коли ще излезе солено, предупреждават от автосервизите, съобщава ТВ7.

Препълнени паркинги със счупени стъкла и ламарини на дупки – такава е гледката пред повечето автосервизи след градушката, която удари столицата преди два дни.

За повечето автомобили без застраховка "Автокаско" сега смяната на стъклата е най-спешна. От автосервизите бързо правят сметка, че цените им започват от 80 лв., а цялостният ремонт стига до 4-цифрени суми.

"За тези, които са без автокаско, повечето няма да ги възстановяват не е рентабилно. За тези, които са с автокаското – застрахователи масово ще изписват нови детайли без тези, които не могат да се подновят като таван например. Един такъв ремонт за цялостно пребоядисване е около 2000 хил. лв. грубо. Това са без частите, които се влагат – стъкла, фарове, всичко потрошено", обяснява Явор Христов, който е управител на автосервиз.

Междувременно застрахователите успокояват, че ще работят с удължено работно време и щетите могат да се заведат до края на месеца. Също така има и облекчен режим за подаване на документи.

"Нито един застраховател няма да изисква бележка от Института по метеорология, която е задължителна – 35 лв. струва", твърди Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията по финансов надзор.

"Хората трябва да си направят сметка, че няма как да ги финансираме предварително – трябва да си платят пълната премия по полицата, след което им изплащаме обезщетение", обяснява застрахователят Петрозар Петков.

В следващите седмици застрахователите и автомонтьорите ги чака много работа, а шофьорите много търпение. Ремонтът за някои автомобили може да продължи и с месеци, защото има недостиг на стъкла.