Десетки милиони са задълженията на българските застрахователи заради щети, извършени от автомобили с техни полици в чужбина, като проблемите по линия на т.нар „Зелена карта” може да ни оставят извън Шенген. За това предупреди в студиото на „Тази сутрин” по bTV адв. Венелин Урдев, експерт по застрахователно право.

„Обезщетенията в чужбина са много по-големи, има несъответствие между обезщетенията и премиите, които се събират”, посочи той. Тезата на бранша е, че става дума за схеми за източване на застрахователните компании и поради това голям процент от претенциите не се удовлетворяват.

През миналата седмица председателят на УС на Българското бюро „Зелена карта“ Орлин Пенев подаде оставка. Формалната причина, посочена като мотив, е „здравословен проблем“. Решението обаче съвпадна с мониторинга, който Съветът на бюрата е наложил на българската институция от 10 декември.

От Асоциацията на българските застрахователи съобщиха, че към настоящия момент правата на притежателите на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите при пътуване на територията на страната или извън нея не са ограничени.

Притежателите на „Гражданска отговорност“ могат да разчитат на защитата, която тази застраховка осигурява, както и досега, се казва в становището на АБЗ.

Според Урдев, обаче, това крие рискове. „Може да попречи на влизането в Шенген – ако не си изплатим задълженията по застраховките, представете си да ни изключат от системата „Зелена карта", това означава на всяка граница да си плащате застраховка”.

По думите му „недобрите практики, които не се приемат на Запад” трябва да бъдат прекратени.

Експертът изрази мнение, че държавата няма да допусне нов фалит на застраховател, но отбеляза, че все още няма ясен механизъм, по който пострадалите от коли, застраховани в „Олимпик” могат да си търсят правата.