Освен еднодневни у нас ще бъдат въведени и „уикенд винетки“, след като хартиените стикери бъдат заменени с електронни. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

От ведомството уточниха за „Труд“, че тя ще важи за събота и неделя. Цените на електронните винетки няма да превишават стойностите на настоящите.

Моделът на ценообразуване ще бъде по-гъвкав от досегашния, а годишната винетка ще може да е със срок от една година от датата на купуване.

Ще има по-голям приход в държавата, която ще печели от липсата на разпечатване, съхранение и разпространение на сегашните хартиени стикери, обясни министърът.

Въвеждането на електронните винетки обаче зависи от успешното стартиране на тол системата у нас, която отново е спряна заради жалби. Според Нанков, процесът по въвеждането й се саботира умишлено от заинтересовани страни, които имат материален интерес да няма такава такса.

По думите му, за да се спечели войната по пътищата, трябва да се спечели войната за тол системата. Процедурата по изграждането й е на финалната права.

Има подадени 6 оферти и се очаква решението на компетентните институции по подадените жалби. Ако решението е в полза на възложителя, ще бъде назначена комисия за разглеждане на офертите, уточни министърът.