Покритието на застраховката "Гражданска отговорност" се увеличава, показват данни на Гаранционния фонд, огласени от Комисията по финансов надзор (КФН) вчера.

Според тях към края на септември 86,5% от колите у нас са с активна застраховка. През юли покритието беше под 86%, а през 2012 г. нивата бяха между 72 и 74% от регистрираните коли.

Тенденцията за увеличаване на застрахованите возила започна още в края на м.г., след като от Гаранционния фонд предоставиха на МВР средства за купуване на таблети и видеокамери, които следят трафика в реално време.

В резултат бяха изпратени писма до над 350 000 водачи с напомняне, че трябва да си подновят застраховката. По закон тя е задължителна за всички автомобили, които не са отписани от КАТ, без значение дали са в движение, или не.

След като шофьорът получи уведомление, че е нередовен, той има 14-дневен срок да представи доказателства за наличието на действаща полица.

За първото полугодие на 2013 г. брутният премиен приход, реализиран от българските застрахователи отчита ръст от 6,7% на годишна база, като достига 982,6 млн. лв., показва статистиката на КФН.

Дружествата по общо застраховане са с премиен приход от 800,6 млн. лв., което е увеличение с 3,8%.

Животозастраховането е с ръст от 22%, като приходите в сектора достигат 149,2 млн. лева.