Вълна от недоволство се надига сред шофьорите, след като тази седмица стана ясно, че задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще поскъпне от догодина. Водачите смятат, че това увеличение е несправедливо. Те настояват за въвеждане на системата бонус-малус, т.е. колкото по-безопасно караш, толкова повече се намаля таксата с течение на всяка изминала година.
 
Станислав Тодоров е българин, завърнал се у нас, след като е живял 17 години във Финландия. Русенецът се прочу с нестандартния си протест срещу лошите пътища у нас, отказвайки да си купи винетка. Новината, че предстои повишение на застраховката не го учуди.

„По стара българска традиция, празните дупки в бюджета трябва да бъдат попълнени от българския шофьор. Щом имаш автомобил, имаш и средства да го поддържаш”, коментира Тодоров пред Нова телевизия.
 
Според застрахователните брокери поскъпването на задължителната полица за шофьорите не е толкова много.
 
„Два лева повече за вноска към гаранционен фонд и един лев за обезпечителен фонд. Тоест, общо три лева”, изчислява брокерът Николай Друмков.

Предлагат вдигане на вноските за Гаранционния фонд, събирани през застраховка "Гражданска отговорност"

Според него поскъпването на задължителната полица е свързано с пазара на коли у нас.
 

istock
istock

„В последните две години цената на автомобилите – и нови, и стари, вместо да пада, се запазва и дори расте, което води до увеличаване размера на застрахователното обезщетение”, обясни брокерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg