Около 30% от лозовите насаждения са застраховани. Това каза Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното, цитиран от телевизия „България он ер”.

Очакванията му са, че застраховките ще се повишат, а причината са неприятните метеорологични явления като застудяването, както и природните стихии ще накара хората да застраховат продукцията си.

Един от проблемите пред бранша у нас е това, че бялото грозде се изкупува от чужди фирми. Имаме недостиг на бяло вино, каза още Красимир Коев.

По думите му ­винопроизводителите трябва да направят нови насаждения на бяло грозде, защото в противен случай ще се стигне да недостиг на бяло вино. Относно тенденциите пред сектора Коев коментира, че вече има леко раздвижване и на вътрешния пазар, и при износа.

Страната ни се обявява против либерализацията на лозовите насаждения. В момента има ограничение на лозята, които могат да бъдат засадени. Европейска директива предвижда това ограничение да падне след 2015 г. Красимир Коев обясни, че това ще доведе до загуба на финансови ресурси от еврофондовете за страната ни.