Системата бонус-малус за застраховка „Гражданска отговорност“, която правителството предлага с промени в Кодекса за застраховането, няма да работи. Това заявиха пред Нова телевизия адвокатите Елица Буенова и Илия Тодоров.

Според тях системата не е обвързана с пътните нарушения като шофираме след употреба на алкохол или превишена скорост, а само с предявените щети. Така тя не допринася за пътната безопасност, смята Буенова.

Одобриха промени в застраховането

Допълнителното увеличените приходи от малус на водачите нарушители няма да отиват за общественото благо, а в застрахователя, допълни тя. Според адвоката това ще накара компаниите да свалят цените, за да привличат клиенти.

istock
istock

„„Подкрепяме подобна мярка. От години настояваме да се въведе работещ модел при застраховките „Гражданска отговорност”. Сега предложената от правителството система е по-скоро при отделните застрахователи. Но те и в момента си организират някакъв „бонус-малус” според града, възрастта на водача, щетите. Хубавото е, че ще има единен регистър и досието ни ще ни следва. Въпросът е обаче какви щети ще водят до „малус”. Има въпроси, които трябва да се изчистят", поясни Тодоров.

По думите му в Европа и Великобритания има работещи системи, които могат да бъдат взети наготово.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase