Сериозни размествания е имало на застрахователния пазар през миналата година, става ясно от данните на Комисията за финансов надзор, обявени вчера.

ДЗИ е излязъл на първа позиция по пазарен дял през 2011 г. с 12,4%. Компанията е събрала премии за 169,116 млн. лв. и така е изпреварила лидера за 2010 г. "Булстрад". Дружеството е останало на трета позиция, като пред него е минал и "Армеец". От шеста на четвърта позиция се е изкачил "Лев инс".

Дружеството е задминало "Алианц" и "Бул инс". Двете компании са съответно на пета и шеста позиция.

По-различно е подреждането за първите два месеца на тази година. През януари и февруари най-добре са се представили "Булстрад", "Лев инс", ДЗИ, "Армеец", "Алианц" и "Бул инс".

За същия период на м.г. класацията е била: "Булстрад", "Бул инс", ДЗИ, "Алианц", "Лев инс", "Армеец".

От началото на тази година лидер при "Гражданска отговорност" остава "Лев инс" с 25 млн. лв. приходи, втори е "Булстрад" с 11,9 млн. лв.

Най-много застраховки "Каско" са направили "Армеец" (за 11,8 млн. лв.), ДЗИ (9,3 млн. лв.) и "Бул инс" (9,1 млн. лв.).

Общо приходите на всички компании през януари и февруари са за 213,3 млн. лв. Това е с 4,9% по-малко на годишна база.

Сключили сме повече имуществени застраховки. На годишна база общият премиен приход е нараснал с 5,7 % при спад от 22 на сто към края на февруари 2011 г. Възможната причина са наводненията в някои части на страната. Полиците за дом са 14,5% от всички. Най-голям дял са за автомобили - 74,7%.

Сключили сме повече застраховки "Живот". Приходите от тях са 45,2 млн. лв., или с 8,3% повече за първите два месеца на годината.