С до 100 лв. може да скочи крайната цена на билета ни за лятната ваканция. Оскъпяването се получава от туристическата застраховка, която редица агенции препоръчват при пътувания, показва проверка на „Монитор”.

Туристическите застраховки са два вида - за анулиране на пътуване или обикновена. Втората е по-често търсена и използвана, като тя помага на пътника при изгубен багаж, закъснял полет или инцидент, като го снабдява и с медицинска застраховка.

Например при закъснение на полет с повече от 4 часа авиокомпанията би могла да обезщети пътника, завел оплакване, а застрахователната компания ще поеме разходите, направени по време на престоя. За кратките ваканции от 5 до 7 дни застраховката не излиза повече от 10 евро тъй като нейната цена е средно 2 евро на ден.

За екскурзия до Лондон за седмица например ще дадем 9,30 евро за застраховка, която важи за всеки един ден. За по-дълги почивки обаче цената може да скочи до 100 лв. Това включва ваканциите от по 3 седмици или по-дълго време, в които сме в чужбина.

При сключване на договора с компанията условията трябва да се прочетат внимателно, защото пътуващият може във всеки един момент да загуби своята застраховка. Това може да стане, ако оставим багажа си без надзор, или решим по време на престоя си да се занимаваме с екстремен спорт.

Едва 30,6% от българите си правят застраховка при пътуване в чужбина. Това показват данни за периода януари-май 2019 г. на онлайн туристическата агенция eSky, изведени за „Монитор“.

От 40 000 резервации 12 080 са със застраховка.

Според турагентите обаче нараства броят на българите, отчитащи колко е важно да си подсигурен и да можеш да избегнеш излишните харчове, възникващи в случай на проблем.

До момента най-търсени дестинации за летния сезон са Великобритания, Италия и Германия, където Лондон, Рим и Милано са фаворити сред туристите. На последно място е Испания с Барселона и Мадрид. За есента обаче лидер в търсенето е Италия, следвана от Испания, Великобритания и Германия.