Екотаксите за първа регистрация на автомобилите на възраст над 5 години се увеличава, а на хибридните коли, електромобилите и по-новите возила на течно гориво се намалява, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева след последното заседание на правителството. На него бе приета наредбата за продуктовите екотаксите, която се очаква да влезе в сила в близките дни.

За колите от 5 до 10 години оскъпяването на таксата е с 3%, от 253 лева на 260 лева. За хибридите на тази възраст е определена такса от 215 лв. За над 10-годишните коли увеличението е от 267 на 275 лева, ако са с двигател с вътрешно горене. За тези с хибридно задвижване ще се плаща 227 лв.

146 вместо 138 лв. ще плащаме за нова кола при първа регистрация, предвижда още приетата от МС наредба. Ако колата е хибрид, таксата е 124 лв. За електромобилите тя ще е само 102 лв., като сумата не зависи от възрастна на возилото на ток.

За автомобилите с двигател с вътрешно горене до 5 години екотаксата пада от 200 на 194 лв., а на хибридите в този сегмент ще е 170 лв.

„Целта на промените на екотаксите е да се стимулира ограничаването използването на стари моторни превозни средства, генериращи много вредни емисии”, каза министър Ивелина Василева. „Насърчават се използването на хибридните коли и електромобилите. За последните продуктовата такса при първа регистрация пада с 30%, а за хибридите - с 15%”, уточни тя.

По думите й в България са регистрирани около 3,9 млн. автомобила.

„Голяма част от тях са над 10 години, а средната възрастна автопарка у нас е над 16 години”, обясни екоминистърът. 

„Политиката в тази насока е съобразена със стандарта на живот на хората и с икономическите условия в страната”, добави тя. Според нея новите такси няма донесат големи допълнителни разходи за купуващите по-стари автомобили, а в същото време ще стимулират покупката на нови возила.