Черните списъци на застрахователните компании влизат в обща система. Т. нар. система ЗИОР – застрахователна история и оценка на риска, е разработена от Асоциацията за застрахователна сигурност (АЗС) и ще включи имената на лица, увредили икономическия интерес на застрахователя или предявили неоснователни искове, съобщи за „Класа“ Юрий Тодоров, председател на АЗС и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси.

Системата вече е готова, в момента е на етап сключване на договори с компании, които искат да я ползват.

„Ще се включат и обектите, по които са възникнали странни/повтарящи се застрахователни събития, с щети на голяма стойност. Досега всеки отделен застраховател си водеше свой списък. Целта на системата е цялата информация да е налична за всички компании“, обясни Тодоров и предупреди, че в ЗИОР няма да влизат списъци с имена на доказани измамници или крадци, защото при доказана вина измамата минава в съда, а ще бъдат отбелязани само „рисковите“ клиенти.

„В България има хора, на които са им открадвани по 10-15 автомобила или са направили по 10-15 катастрофи „тотална щета“. При друг случай лице е завело иск в няколко различни компании за застраховка „Злополука“. При проверката се оказва, че всички документи на ищеца са подправени, не е лежал в болница, травмата му е била стара. Без такава система няма как бързо и лесно застрахователите да разменят информация за такива случаи“, даде примери Тодоров.

Асен Христов, председател на Надзорния съвет на „Еврохолд“, също потвърди, че имат „черен списък“ на лицата, заподозрени в опити за измами. Списъкът е поне 15 страници, включва 500-600 имена, коментира мениджърът.

И в „Лев инс“ се води подобна база данни, каза за „Класа“ Стефан Софиянски и обясни, че тя включва имената на клиенти, които са правили опити за получаване на недължимо обезщетение. Работим съвместно с Асоциацията на българските застрахователи и с колегите си обменяме информация. Най-често срещаните схеми за опити за измами са при автомобилното застраховане, тъй като 70% от пазара са застраховките на коли, добави той.

Според Софиянски след въвеждането на двустранните протоколи за ПТП опитите за инсцениране на събития са зачестили.

 

Калкулатор "Гражданска отговорност" - Сравнете офертите на застрахователите и поръчайте на най-ниска цена