Всяка четвърта кола, или 25% от регистрираните МПС-та в страната, е без застраховка „Гражданска отговорност“, като броят им надхвърля 500 000. 

Това съобщиха Ивета Кунова, председател на Асоциацията на застрахователните брокери, и Коста Чолаков от Асоциацията на българските застрахователи пред Bulgaria on air. Те се позоваха на данни на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, които също обявиха, че над половин милион коли у нас се движат без задължителната застраховка.

Ивета Кунова обаче отбеляза, че 75% от автомобилите в България имат сключена "Гражданска отговорност", като добави, че

„Гражданската отговорност” не е цялото застраховане"

Както „Монитор“ вече писа, съгласно справка на Гаранционния фонд от 5 януари 2016 г. незастрахованите автомобили са били над 719 хил., или 21,5% от регистрираните в България, според регистъра на МВР. Според експертите големият брой тогава се е дължал на това, че в началото на годината по-голямата част от застраховките на возилата изтичат.

По данни на Комисията за финансов надзор (КФН) през юли общият брой на колите без полици е бил 540 773. Най-много незастраховани коли е имало в столицата – над 143 хил.

Представители от бранша пък прогнозират, че задължителната полица за шофьорите може да поскъпне от Нова година с 5-10%. Това може да доведе до вдигане на тарифите с около 20 лв. Според Стоян Проданов, който е изпълнителен директор на една от големите застрахователни компании, през следващите години полицата ще върви нагоре, като единственият въпрос е с какво темпо ще става това.

"От една страна, пазарът е изключително конкурентен, защото има много играчи в тази застраховка, от друга страна, разбира се, имаме завишения на обезщетенията за телесни увреждания", поясни Чолаков.

От асоциацията на брокерите напомниха още, че при произшествия на пътя щетите на незастрахованите автомобили

се покриват от общия гаранционен фонд

Днес се очаква на специална церемония да бъдат отличени най-добрите застрахователни компании в страната.

"Тази година има много повече номинации, отколкото миналата година, което за нас е много добър знак, че ние сме дали добър пример и сме накарали и други компании, които не са участвали миналата година, да се включат тази година в конкурса", каза Чолаков.

Инициативата цели да отличи каузите и проектите, допринесли най-много за развитието на обществото през годината, да подчертае добрите практики в застраховането и да стимулира корпоративната социална отговорност.