Преди да положите подписа си под параметрите в застрахователна полица, е добре да имате предвид следното:

1. Сравнявайте цените на различните застрахователни компании, както и се уверете, че продуктите, които сравнявате, покриват еднакви или сходни рискове. Според обхвата на покритие, застрахователните премии на еднакви по име продукти от различни компании, биха могли да варират в значителен диапазон.

2. Не взимайте емоционално решение за покупката на застрахователен продукт. Може да Ви предлагат такива продукти, които са с примамливи отстъпки, но не винаги това е от първостепенно значение. В повечето случаи качеството на обслужването при възникване на щета е много по-важно от цената. Също така някой от по-комплексните застраховки могат да изглеждат по-евтини на пръв поглед, но реално да покриват по-малко рискове (например покриването на риск от земетресение при недвижим имот значително променя цената на премията).

3. Не се оставяйте да бъдете принудени да вземете решение на момента. Покупката на застраховка трябва да е внимателно обмислена преди окончателния Ви избор. Не се подавайте на търговския натиск, който могат да Ви окажат застрахователните консултанти, преди да сте прегледали и сравнили всички застрахователни продукти, от които се интересувате.

4. Обърнете се към застраховател, който е сред лидерите и е на пазара от много години. Това до голяма степен е гаранция за неговата финансова стабилност.

5. Информирайте се за избраната от Вас застрахователна компания, относно това дали е глобявана от регулаторните органи за нередности, има ли заведени срещу нея дела за неизплатени застрахователни обезщетения при настъпване на застрахователно събитие.

6. Давайте пълна и точна информация при попълване на застрахователната полица, за да намалите риска от неизплащането на застрахователното обезщетение при настъпване на застрахователното събитие (например: ПТП при застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите” и „Автокаско”).

7. Четете много внимателно застрахователните договори и общите условия към тях, преди да ги подпишете, включително и написаното с дребните букви. Различните полици могат да поставят различни условия, и да важат за различни географски райони – да покриват територията само на България, или да са валидни за целия Европейски съюз.

8. На последно място, но не и по значимост, е фактът, че в цените посочени в тарифите на застрахователните компании например по застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите” най-често не е включен данъка върху застрахователните премии, който е в размер на 2% от базовата застрахователна премия. Този вид данък се въведе съгласно „Закона за данъка върху застрахователните премии”, в сила от 01.01.2011г. Според закона данъка задължително се посочва в застрахователния договор отделно от дължимата застрахователна премия и от общо дължимата на застрахователната компания сума.

За нас като потребители на застрахователни услуги, обаче е по-важно каква е крайната цена на избрания от нас застрахователен продукт т.е. при застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите” бихме могли да си направим по-точна сметка, когато данъка върху премията е включен в цената на застраховката.