Забраната за електронна "Гражданска отговорност" ще се разглежда от депутатите, след като новият застрахователен кодекс е внесен в парламента. 

Той е внесен от Министерския съвет в парламента, след като преди няколко месеца беше подготвен от експерти на Комисията за финансов надзор (КФН). 

Във времето за обществено обсъждане против забрана се изказаха много застрахователни компании, като те изпратиха и становища с предложения за промени. От текстовете на проекта се вижда, че мнението им не е било взето под внимание. Припомняме, че ако се направи застраховката онлайн, има 5% отстъпка.

Интересното е, че въпреки изричното ограничение за задължителната полица новият кодекс урежда сключването на застрахователни договори изцяло електронно и парафирането им с електронен подпис. Това явно няма да важи за "Гражданска отговорност", а заедно с нея и за полица "Злополука" за пътници в обществения транспорт.

Аргументите за забраната са възможни грешки при попълване на данните от клиентите, заради което може да се откаже плащане. 

Не е ясно защо вместо изрична забрана не бъде въведен срок за проверка на данните и система, чрез която застрахован и застраховател да ги сравнят и при грешка тя да бъде поправена.