Застроените имоти публична държавна собственост ще бъдат застраховани срещу природни бедствия и земетресение. Това предвиждат промени в Закона за държавната собственост, които ще бъдат обсъдени от кабинета днес. Преди около две седмици правителството одобри аналогични изменения и в Закона за общинската собственост.

Причина за измененията са последните природни бедствия, случили се в България – наводненията през февруари и земетресението от май тази година. За покриване на щетите и преодоляването на последиците от тях бяха отделени значителни средства, които могат да бъдат спестени на държавата, общините и гражданите при застраховане на имотите срещу всички рискове.

Очаква се Министерският съвет да предложи на Народното събрание да приеме нов закон за запасите от нефт и нефтопродукти. Той отразява изискванията на влизаща в сила евродиректива за налагане на задължение на държавите-членки да поддържат минимални запаси от суров нефт и/или нефтопродукти.

В документа се отличават две новости. Едната е, че се обособяват две отделни категории стратегически запаси от нефт и нефтопродукти – за извънредни ситуации и целеви запаси. Другата е въвеждането на два метода за изчисляване на нивата на запасите за извънредни ситуации.