Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) е против въвеждането на сезонната застраховка за мотопеди, мотоциклети, каравани и кемпери. Това обяви браншовата организация в края на миналата седмица, след като в четвъртък парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за застраховането.

С новите текстове се дава възможност за тези возила да се сключва застраховка за по-малко от 12 месеца, но не по-малко от 30 дни. За тази възможност настояха в серия от протести собственици на мотори и кемпери, които се ползват обикновено само през топлите месеци. За да станат факт промените, трябва да се гласуват окончателно в парламента, което вероятно ще стане най-късно в началото на януари.

Застрахователите обаче категорично възразяват срещу промяната. Според тях няма как отговорност за причиняване на ПТП да се носи само през определен период от годината, щом може да използваш превозното средство във всеки един момент. 

Депутатите са на път да отменят и автоматичната дерегистрация на возилата, които нямат застраховка. Според тях това ще причини голям хаос и ще се наложи безсмислено отписване на мотори и каравани, което ще натовари администрацията на МВР и Гаранционния фонд. От АБЗ обаче смятат, че запазването на това изискване ще принуди нарушителите да сключат полицата. 

По данни на Пътна полиция регистрираните мотоциклети у нас са над 150 хиляди. Статистиката на АБЗ сочи, че щетите от мотоциклети и мотопеди през есенно-зимния период са големи. Въпреки че през годините намалява, щетимостта остава висока. През 2013 г. щетите са 31% от всички, за 2014 - 27%, 2015 - 31%, а през 2016-а - 26 на сто. Броят на незастрахованите мотоциклети и мотопеди към 15 декември също е опасно голям - 76% нямат полица. В пиковия сезон - към 30 юни, застрахованите мотоциклети и мотопеди са били 60 567.Въпреки притежаването на скъпоструващи мотори и екипировка собствениците им не отделят пари за покриване на отговорността при причиняване на ПТП, категорични са от асоциацията. Когато няма полица, последствията се поемат от Гаранционния фонд, вноските в който се събират от всички други прилежни собственици на превозни средства.