30 застрахователни агенти от област Видин ще бъдат потърсени от служители на Националната агенция по приходите /НАП/, за да обяснят защо не са декларирали доходи в размер общо над 170 000 лева, обяви пред радио “Фокус”- Видин Милена Борисова, специалист във видинския офис към Териториална дирекция на НАП.

Тя посочи, че това са застрахователните агенти, при които са установени най-големи несъответствия между данните за изплатени хонорари и декларираните от самите агенти доходи пред НАП. Всички те са получавали комисионни или доходи по граждански договори със застрахователи на българския пазар.

Милена Борисова припомни, че в края на миналата година Националната агенция по приходите провери документите на 39 застрахователни компании, в които са намерени доказателства за платените суми на общо 65 967 агенти. След проверка е станало ясно, че голяма част от застрахователните агенти не са декларирали доходите си пред НАП.

200 от агентите, които са скрили най-високи суми, бяха уведомени за това по телефона от кол-центъра на НАП през декември миналата година.

В момента на застрахователния пазар у нас оперират 37 компании за общо застраховане и животозастраховане. За тях като застрахователни агенти работят общо 66 000 души.

"В края на 2009 г. изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов даде възможност на застрахователните агенти да декларират всички свои доходи за последните пет години. До края на миналата година само 120 души използваха тази възможност и платиха данъците си с лихвите, но сред тях няма видински застрахователни агенти", уточни Борисова. Тя добави, че на всички останали застрахователни агенти, които не са спазили данъчните правила, ще бъдат налагани максималните санкции за укриване на доходи – 500 лв. за непопадена първа данъчна декларация и 1000 лв. за всяка следваща.

"Така санкцията за некоректните застрахователи може да достигне до 4500 лв. Освен това те ще бъдат задължени да платят всички укрити данъци, заедно с лихвите. Ако не последва плащане, сумите ще бъдат събирани принудително, включително с налагане на запор върху заплати, банкови сметки или друго движимо имущество", заяви данъчният служител.