За периода януари-април спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 1 на сто в общото застраховане и ръст 8,4 на сто в животозастраховането, или общо за застрахователния сектор ръстът е 0,3 на сто. Това съобщиха от Комисията за финансов надзор.

От началото на годината до април записаните премии в общото застраховане /включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност/ са в размер на 455 415 000 лв., а в животозастраховането - 82 462 000 лева.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" /43,1 на сто/ и "Автокаско" /31,3 на сто/ или общо 74,5 на сто от премийния приход, отчетен в сектора. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки "Пожар и природни бедствия" и "Други щети на имущество", които заемат дял 16,1 на сто от общия премиен
приход. 

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2010 г. се отчита при по-голяма част от застраховките, като най-голямо е по "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", "Товари по време на превоз", "Злополука" и "Летателни апарати".

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на април, продължава да заема застраховката "Живот" и рента.