Ръководството на Федерация на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ – КНСБ) изразява дълбокото си възмущение от поредното грубо посегателство този път срещу медицински фелдшер Денчо Денев от Център за спешна помощ гр. Шумен, при изпълнение на служебните му задължения, съобщиха от КНСБ.

"За съжаление сме свидетели на поредната агресивна проява срещу хора, който денонощно и всеотдайно се борят за опазване здравето на българските граждани.", коментираха от КНСБ.

Ситуацията в страната е сериозна, насилието над медици – лекари, фелдшери, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари ескалира въпреки промяната на закона.

"Очакваме съдебната система да приложи закона с цялата му тежест, очакваме обаче и Министерство на здравеопазването да погледне на проблемите на работещите в здравната система и в частност на работещите в ЦСМП в цялостния им обхват.", добавиха синдикатите.

Този тип насилие на работното място води не само до физически и тежки психически травми, но и демотивира специалистите да изпълняват задълженията си и кара бъдещите медици да търсят реализация в чужбина.

"Предлагаме, предвид зачестилите посегателства над медицинските специалисти, МЗ и МФ да направят необходимите стъпки, медиците да бъдат застраховани – за всички възможни рискове, за сметка на държавата.", заявиха те.

Федерация на синдикатите в здравеопазването очаква правилни и навременни реакции, диалог с медицинското съсловие за решаване на проблемите.