Едва 5 на сто от обработваемите ниви са застраховани и то заради сключените договори на фермерите с банки и ДФЗ, заяви зърнопроизводителят Костадин Костадинов. По думите му по държавната схема за съфинансиране на застрахователни премии, която е с бюджет 5 млн. лв., са изразходвани 2 млн. лв. Една от причините е ниското доверие на земеделците към застрахователите, коментира Костадинов.

 „Стана ясно, че компенсации ще има само при 100% унищожена продукция. Малцина ще са тези със стопроцентова щета, а компенсацията ще е 200- 300 лева, което е прах в очите на хората“, каза пред БНР агробизнесменът Красимир Кумчев.
 
Според него стопаните могат да се възползват от държавното подпомагане и от 30 лева на декар при 500 лв. покритие на щети да платят само 12 лева на декар. Той предлага да се вдигне базата и да се покриват щети за 1000 лева на декар, срещу което земеделците ще са похарчили 21 лева.
 
И двамата земеделски производители се застъпиха за въведените в САЩ застраховки за дохода на фермерите, при които 60% от дължимите суми към застрахователите се покриват от държавата.

Има ли полза да застраховаме кредита си

„Повечето от хората не смеят да се застраховат, защото нямат доверие, че застрахователят ще извърши плащането, което за най-голямо съжаление в някои от случаите имат право“, коментира темата пред БНР директорът на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов.
 

istock
istock

Той посочи, че се обсъжда вариант, при който обезщетението на декар от сегашните 500 лв. да стигне 1000 лв., но не очаква това да донесе необходимите позитиви.
 
Според Михайлов проблемите ще се решат от създаването на Взаимно-спомагателен фонд, в който да се правят задължителни вноски от земеделците. В случай на настъпило събитие от него ще идват обезщетенията.

Фондът няма да изземе функциите на застрахователите, коментира той.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg