Разбирателството между съседите е жизненоважно за успешното съжителство на много хора в един жилищен блок.

За жалост често се случва да възникват конфликтни отношения, породени например от прекомерно вдигане на шум, наличие на домашни любимци и др.

Отношенията между живущите в една сграда нерядко се изострят и заради проблеми с течове и наводняване от съседите. Важно е хората да умеят да намират правилните и законни методи за разрешение на подобни проблеми.

Адвокат Милена Митковa съветва потърпевшите, в случай на теч, нанасящ щети, да се извършат огледи в присъствието на независим строителен специалист, както и на домоуправителя.

Огледите трябва да обхващат и двете засегнати жилища. Целта е първо да се определят щетите по имота на потърпевшия, а след това да се установи и причината за самия теч.

Специалистът препоръчва съседът, причинител на наводняването, да бъде поканен в десетдневен срок да отстрани причините за повредата в своя имот чрез неотложен ремонт. Освен това той трябва да извърши ремонт на другото жилище за своя сметка. Ако всичко това не се случи, следва продължаване на спора в съда.

Mоже да се заведе и частен иск в съда, при положение, че разбирателство по друг начин е невъзможно, напомня брокер Владимир Йосифов.

Експертът посочва, че може да се потърси съдействие от другите съседи, които да станат свидетели на щетите и да подпишат клетвена декларация. Снимков или видео материал също може да послужи като доказателство.

Брокер Мария Гавраилова съветва след ремонта на имота, той да бъде застрахован срещу природни бедствия и щети, нанесени от съседи.

При повторен случай на наводняване, застрахователите правят оценка на щетите и събират по определен ред сумите от виновните за пораженията.