Преболедувалите Covid-19 имат антитела в продължение на поне една година, показва проучване на Международния институт за научни изследвания Ирси Кайша (IrsiCaixa). То е направено съвместно със суперкомпютърния център в Барселона (BSC) и Центъра за изследване на здравето на животните(CReSA).

Юлия Бланко, която е участвала в изследването, обяснява, че „тежестта на заболяването е това, което определя нивото на антителата и ефективността на имунитета, който се изгражда“.

Все повече държави изискват здравен паспорт

Проучването включва 332-ма души, които са преминали Covid-19 и са били наблюдавани в продължение на 15 месеца.

Установено е, че хоспитализираните пациенти произвеждат повече антитела, но способността им да блокират нови варианти на коронавируса след това е по-ниска в сравнение с тази на пациенти без симптоми или с леки такива, които генерират по-малко антитела, но са по-защитени от повторна инфекция.

istock
istock

В процеса на изследването е станало ясно, че ако не се ваксинират, няколко месеца след като са били болни от Covid-19, 50% от пациентите са податливи на повторна инфекция с Бета варианта на коронавируса и 30 % от тях могат да изкарат отново оригиналния вариант от Ухан.

Каква е степента на задължителност на ваксинацията в Европа

„Въпреки че не всички хора, които сме изследвали, са получили пълния график на ваксината, можем да кажем, че при всеки от тях имунният отговор срещу вируса е засилен, доказвайки още веднъж ползата от ваксинацията“, казва Бонавентура Клоте, директор на IrsiCaixa.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg