На общоевропейско ниво най-опасните стоки са детските играчки, автомобилите и стоките за отглеждането на децата.

За България детските дрехи са най-срещаният продукт с риск, следвани от стоки за отглеждането на децата и електроуреди
(спомагателни уреди за консумация на енергия).

Това заяви по повод резултатите от последния дoĸлaд нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (ЕК), бaзиpaн нa peгиcтрaциитe в системата за бърз обмен на информация за опасни стоки в Европейския съюз (ЕС) Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването "Бизнес старт" по Блумбърг тв България.

Продават ли се опасни играчки за децата в онлайн платформите

"Системата повишава своята ефективност, като от 2015 г. досега активностите на държави членки за откриване на такива стоки са се увеличи с около 65 процента по думите на европейстия комисар за потребителска защита" добави председателят.

istock
istock

България е на 12-о място на нотифицирани опасни стоки и на 3-о място в Европа по реакции за противодействие, стана ясно още от разговора.

"Голяма част от опасните стоки у нас са внос, и затова КЗП запознава търговците и браншовите организации с изисквания за стандартите за група стоки, за да се противодейства на разпостранението на опасни стоки", отбеляза Маргаритов.

Бум на опасни стоки менте по време на кризата

Той коментира и темата за потребителското поведение по време на криза.

"Потреблението намаля значително, хората ограничиха и разходите си".

В началото на звънредната обстановка сигнали до КЗП е имало заради липсата на маски и дезинфенктанти, в последно време по-често се подават жалби заради отпаднали почивки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg